Οι Δάσκαλοί μας

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ειρήνη Γιατράκη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από πολύ μικρή ηλικία φανερώθηκε το ταλέντο και η αγάπη της για τη ζωγραφική αλλά και τη μουσική. Έχοντας στο πλευρό της ως ''πρώτο δάσκαλο'' τον πατέρα της, ένα πολύπλευρο ταλέντο αυτοδίδακτου καλλιτέχνη, άρχισε τα πρώτα της δημιουργικά βήματα στο εργαστήρι του όπου η φαντασία αμφότερων μεγαλουργούσε με ό,τι υλικό έπιαναν τα χέρια τους.
Οι διακρίσεις στο σχολείο διαδέχονταν η μια την άλλη, το πρώτο δίπλωμα ήταν από τη Γαλλική Σχολή ABC (ζωγραφικής).

Τελειώνοντας το Λύκειο, το 1975 κατόπιν εξετάσεων πέρασε στη Σχολή Δοξιάδη με άριστα στο τμήμα Αρχιτεκτονικού Σχεδίου - Εργοδηγού Δημόσιων Έργων και έπειτα στα τμήματα Διακόσμησης Εσωτερικού Χώρου καθώς και στο τμήμα Ζωγραφικής. Συνέχισε για δύο χρόνια στην Α.Τ.Ε.Σ (Αθηναικό Τεχνολογικό και Επιμορφωτικό Σπουδαστήριο). Παράλληλα με τις σπoυδές της, εργαζόταν για δύο χρόνια στην τεχνική εταιρία ''ΚΑΤΣΙΠΗΣ'' στον Πειραιά στο τεχνικό τμήμα, στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ για μεγάλο χρονικό διάστημα ως υπεύθυνη εκθέσεων διακόσμησης- δομικών έργων Γαλλικής εταιρείας. Επίσης ως βοηθός για δύο χρονια, Πανεπιστημιακού Καθηγητού στη διδασκαλία του ελευθέρου σχεδίου και χρωματολογία υλικών. Επιπρόσθετα, απέσπασε τρεις χρηματικές Υποτροφίες από τη Σχολή Δοξιάδη για την άριστη επίδοσή της.

Μετά το πέρας των σπουδών της επέστρεψε στην Κρήτη, όπου το 1980 δημιούργησε το πρώτο γραφείο - ατελιέ για μελέτες εσωτερικών χώρων και Αρχιτεκτονικές Εφαρμογές. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει και όλες οι μελέτες ξεχώριζαν για τη σχεδιαστική λεπτομέρεια, τη λειτουργικότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα. Οι Αρχιτεκτονικές μακέτες διαφόρων ξενοδοχιακών μονάδων στην Κρήτη, φανερώνουν το μοναδικό τρόπο απόδοσης τους όπως το Elounda beach, το Elounda Bay και το Kalimera Kriti. Ακολούθησαν αρκετές μελέτες σε σπίτια ιδιωτών, εξοχικά, διάφορες ειδικές μελέτες κατασκευής επίπλων, εικονογράφηση, βιβλίων, μουσικών δίσκων και πολλών άλλων.

 Τον Οκτώβριο του 2016  βραβεύτηκε από την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας με τιμητικό δίπλωμα ως αναγνώριση της εκπαιδευτικής της προσφοράς και της πολύτιμης συμβολής της, στην πολιτιστική καλλιέργεια της νέας γενιάς. 

 Το Φεβρουάριο του 2017 έγινε μέλος του συλλόγου Συγγραφέων- Λογοτεχνών Ηρακλείου, « Κρητών Λόγος ». 

 Το Μάιο του 2017 έγινε μέλος της επιτροπής αξιολόγησης της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας.

Έχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες,

  1. στην οικία Μ. Αρχοντάκη, στο Ηράκλειο (μια Αιγυπτιακή σύνθεση μορφών),
  2. στη Σχολή Ζωγραφικής Γιατράκη στο Ηράκλειο (τοπιογραφία), 
  3. στο φυσικοθεραπευτήριο Σπύρου Γιγουρτάκη στο Ηράκλειο ( πλαινά τοίχων πισίνας με θέμα το βυθό της θάλλασας). Φιλοτέχνησε επίσης, την αναμνηστική πλακέτα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακολουθούν οι ατομικές Εκθέσεις :

  1. Δημαρχείο Ηρακλείου 1985
  2. Γκαλερί Δεσμός, Ηράκλειο 1988
  3. Σχολή ζωγραφικής Γιατράκη, Ηράκλειο 1996

Επίσης, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο στην Αμερική, στη Σουηδία, καθώς και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Ιδρύματος Ν. & Α. Γουλανδρή, όπου είναι μέλος εδώ και δέκα χρόνια. Ειδικεύεται επίσης, στην προσωπογραφία, έχοντας φτιάξει αρκετά πορτραίτα με την τεχνική της κριτιδογραφίας.

Το 1988 ίδρυσε στο Ηράκλειο της Κρήτης, τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών με την επωνυμία: Εργαστήρι Ζωγραφικής και Γραμμικού Σχεδιασμού, για σπουδές Ζωγραφικής, Αγιογραφίας, Γραμμικού και Ελευθέρου Σχεδίου.
Έπειτα, το 2011 προσετέθει και το τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής.

Επίσης εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν φιλοξενηθεί δικά της άρθρα, λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα στις εφημερίδες '' ΠΑΤΡΙΣ'', ''ΠΟΛΙΤΕΙΑ'', ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ'' όπως επίσης και στο περιοδικό ''ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ''.

Το 2009 έγινε μέλος της Παγκρήτιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Το 2013 η International Art Academy της απένειμε έπαινο για την ποιητική της συλλογή "ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ" (1ος παγκόσμιος διαγωνισμός ποίησης).

Το 2015 η International Art Academy της απένειμε το βραβείο Αρθρογραφίας για το βιβλίο της "ΑΠΟΗΧΟΙ ΣΚΕΨΕΩΝ", όπου συμπεριλαμβάνονται άρθα της δημοσιευμένα στην εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" (Διεθνής διαγωνισμός λογοτεχνίας και αρθρογραφίας).

Αθηνά Κουμάνταρου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1986, από το 1992 έως το 2002 παρακολούθησε το τμήμα ζωγραφικής στο εργαστήρι της μητέρας της, συνδυάζοντας παράλληλα και άλλες δραστηριότητες όπως το πιάνο, τα αγγλικά και τα γαλλικά. Το 1992 απέσπασε βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής, που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία, με θέμα: '' The Past, The Present and The Future '' ('' To παρελθόν, Το Παρόν και Το Μέλλον ''). Έπειτα, το 1996 απέσπασε το Β΄ Βραβείο Ζωγραφικής από το Σ.Γ.Σ.Η. (Σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου), με θέμα τη γιορτή της μητέρας.

Αργότερα όταν τελείωσε το λύκειο πέρασε στην Αθήνα στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και αποφοίτησε το 2010, παράλληλα ολοκλήρωσε το τμήμα Γενικής Μετάφρασης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Το 2007 ξεκίνησε τη σπουδή της στην άρπα στο ωδείο Φίλιππος Νάκας με τη Γεωργία Ξαγαρά (Α' Κορυφαία Αρπίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών), ενώ ολοκλήρωσε και το πρόγραμμα Μουσικοπαιδωγωγικής Επιμόρφωσης του ωδείου.
Το 2011 πήρε την Άδεια Διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας για τα κέντρα ξένων γλωσσών από το Υπουργείο Παιδείας και δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. 

To 2020 πήρε το Πτυχίο Αρμονίας , των ανώτερων θεωρητικών σπουδών της μουσικής.

Από το Σεπτέμβριο του 2010 διδάσκει στο εργαστήρι μουσικοκινητική αγωγή και ζωγραφική.

Παράλληλα ως αρπίστα, συμμετέχει με εμφανίσεις σε  συναυλίες, μουσικά project, καλλιτεχνικά φεστιβάλ, performances, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων: Συμμετοχή στην prima vista performance 《Πάρις Ποθοκρατούμενος》της ομάδας παραστατικών τεχνών Πρόταση, μελοποίηση παραμυθιού και παρουσίαση στην Ε.Ρ.Α. , εμφάνιση σε θεματική βραδιά στο Ιστορικό μουσείο Κρήτης, ντουέτο για δύο άρπες στο συναυλιακό χώρο του ωδείου Φίλιππος Νάκας, ρεσιτάλ και ντουέτο για δύο άρπες σε αφηγηματική και χορευτική προσσέγιση στο συναυλιακό χώρο του ωδείου Φίλιππος Νάκας, στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης ~Ταξιδεύοντας Κίνα ~ του μουσείου Καζαντζάκη, στην perfomance •How to be Invisible• του φεστιβάλ 5 + 1 Πολιτισμοί του Δήμου Ηρακλείου, κ.α.


Σεμινάρια τα οποία έχει παρακολουθήσει / συμμετάσχει

  • 1/2010 6ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση με θέμα : Μουσική: Παιδεύει, εκπαιδεύει, θεραπεύει»
  • 1/2010 « Η Μουσική στα Παραμύθια. Πώς να αντλήσετε τη Μουσική μέσα από τα Παραμύθια», Ο.Μ.Ε.Ρ –Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής
  • 5/2009 'Οταν η τέχνη φέρνει την ανατροπή στην περιβαλλοντική εκπαίδευση», Άνιμα- Κέντρο Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαιδευσης
  • 5/2010 « Όταν η τέχνη φέρνει την ανατροπή στην εκπαίδευση. Η διδασκαλία μέσω τέχνης στην Ελλάδα και τη Γαλλία», Άνιμα- Κέντρο Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαιδευσης